ÖZGÜR BEYİN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

"Evrimci" Ne Demektir?

Aşağa gitmek

 "Evrimci" Ne Demektir?  Empty "Evrimci" Ne Demektir?

Mesaj  evrensel-insan C.tesi Kas. 27, 2010 8:44 pm

Saygideger arkadaslar;

Sitemizde kullanilan "evrimci" kelimesini, algilamakta zorlaniyorum. Cunku bilimde ve bilimsel anlamda boyle bir kelime yoktur.

Bilim ve bilimsel olarak, evrim olgusu vardir ve bu olgu da, bilimsel metod sayesinde bilinmekte, bildirilmekte ve belirtilmektedir.

Dolayisiyle, evrimci kelimesinin, icerik ve anlam olarak bilimde kullanimi yoktur. Bilimsel olarak, evrim konusunda calismayapan bilim insani mevcuttur. Cunku evrim, bilimin konusudur ve bilimseldir.

Evrimci kelimesi, etigin politik dali icinde gecerli olan bir kelimedir, o da "devrimci" kelimesinin karsitidir. Bu temelde de evrimci "herseyi kendi haline birakan" anlamini tasir. Devrimci ie, "herseyi oldugundan ileri goturen, degisim, yenilik getiren" icerigindedir.

Bu temelde de "devrim" nesnede, madde de insanda gorunus ve nesnel olarak degil; oz, dusunsel, zihinsel, ozel v.s. olarak mumkundur.

Yani, alisilagelmis, otomatiklesmis, nesillerden nesillere aktarilan bilincalti yonlendirim ve yaptirim iceren zihniyetin ve dusuncesinin, degisimi, ilerlemesi, yenilenmesi, gelismesi anlam ve icerigini tasir.

Oyuzden bilhassa, bilim ve bilimselligin evrim olgu ve konusundaki iceriginde "evrimci" kelimesi bulanlarin, bu temeldeki "evrimci" kullanimlarini neye karsi, ne ile mukayese ederek kullandiklarini aciklamalarini istiyorum. Boylece "evrimci" kullanimindan, neyi ifade etmek istedikleri de algilanmis olur.

Sonucta, "evrimci" kullaniminin, dile gelisinde, kullanan arkadaslarca yuklenen bir olumsuzluk, karsi cikis soz konusu. O zaman bu kullanimin, neyin karsiti oldugu ve neden bu kullanimin ustelik olumsuz bir icerik ve anlam icerdiginin aciklanmasi gerekir.

Evet, evrim konusundaki "evrimci" ne anlam ve icerikte kullanilmaktadir. Eger "evrimi savunan" iceriginde ise, bilimsel olarak ve epistemolojik gerceklik olarak evrimin savunusuna gerek yoktur. Ayni fizik, kimya, matematik v.s. nin savunusuna gerek olmadigi gibi.

Ama, evrimin ortaya konan kisminin epistemolojik gerceklik mi, yoksa aklin bir ideolojik inancsal dogrulu spekulatif teorisi, tezimi oldugu; ortada olan bir tez veya teori temelinde tartisilabilir. Zaten bilim de bilimsel metod ile bunu yapmakta, bilimin gozlemi, deneyi, bulusu v.s. ile; aklin ideolojisi, inanci, teorisini epistemolojik gerceklik temelinde ayirmakta ve farkini koymaktadir.

Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
evrensel-insan

Mesaj Sayısı : 471
Kayıt tarihi : 25/05/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz