ÖZGÜR BEYİN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bilimselligin, Ontolojik "Cikmazi

Aşağa gitmek

Bilimselligin, Ontolojik "Cikmazi  Empty Bilimselligin, Ontolojik "Cikmazi

Mesaj  evrensel-insan Perş. Kas. 18, 2010 7:05 pm

Saygideger arkadaslar;

Bilinen, algilanan ve kabullenilen temelinde, notr algi ve disaridan bakis acisinin, epistemolojik gercekliginin gozlemi temelinde, ontolojinin altili ideolojisinin de bilimsel "cikmazi" vardir.

Bu cikmazlar.

Mustakil var olan varlik temelinde;

Idealizm-Dusunceyi one cikarir, fakat dusunceyi gozlem, yanlislanabilirlik, test edilebilirlik ve degiskenlik yerine akila, algiya tasir, insanoglunu gale almaz ve sabit, kalici, degismez inanca yonelir. Gercek varlik paraleli ozneldir.

Materyalizm-Maddeyi one cikarir, Dusunceyi maddeye baglar, fakat insanoglunun algi yonunu ve kendisini gale almaz, gozlem, yanlislanabilirlik ve test edilebilirlik yerine, aklin doyurucu, tatmin edici, dogrulayici yanini one cikararak ispatci, kesinlikci, mutlak v.s. yanasir. Gercek varlik paraleli nesneldir.

Pozitivizm-soyutlamayi one cikarir, maddeyi de dusunceyi de gale almaz, algiyi pozitif olarak ele alir, insanoglunu bir arac olarak gorur, gozlem, yanlislanabilirlik ve test edilebilirligi gale almaz. Gercek varlik paraleli isimciliktir.

Halbuki epistemoloji, bilimsel olarak fenomeni, yani gozlemlenebileni one cikarir ve bunun test edilebilirligini ve yanlislanabilirligini ortaya koyar. Ne sabit, kalici, degismez, ne kesinlikci, mutlak tir. Seyin ontoloji gibi ne oldugunu ortaya koymaz, sadece ortada olani gozlemler ve bilgi turetir. Soyutlamasi, bilimdir, soyutu teori, formul, tez, hipotez v.s. dir ve somutu da, gozlemdir. Metodu ise, test edilebilirlik ve yanlislanabilirliktir. Bu temelde de, surekli suregelen bir surec olarak bilgi turetir. Fenomen olarak, madde gozlemi, dusunce olarak teorisi, pozitiflik olarak ta soyutlamasi vardir. Ayrica, ontolojinin akilci temeli yerine, epistemolojinin deneyci temelini kullanir.

Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
evrensel-insan

Mesaj Sayısı : 471
Kayıt tarihi : 25/05/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bilimselligin, Ontolojik "Cikmazi  Empty Re

Mesaj  evrensel-insan Perş. Kas. 18, 2010 7:06 pm

Saygideger arkadaslar;

Konu daha detayli algilansin diye, bazi alintilar ve linkler verecegim.

Bilimsel yöntem çeşitli yeni bilgi edinmek veya bilinen bazı bilgileri doğrulamak veya düzeltmek amacıyla, çeşitli fenomenleri araştırmak için ve geçmişte kazanılmış, öğrenilmiş bilgileri tamamlamak için kullanılan yöntemlerin bütününe verilen isimdir. Bilimsel yöntem(ler) gözlemlenebilir, deneysel (ampirik) ve ölçülebilir kanıtların belirli bazı mantıksal prensiplerle incelenmesine dayanır-Alinti-

http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim

Burada madde degil, fenomenden bahsediliyor. yukaridaki "duzeltmek" yanlislanabilirliktir.

Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, madde ve maddenin hareketleri ile değişimleri haricinde hiçbir şeyin varolmadığına dair felsefî teori sistemidir.-Alinti-

http://tr.wikipedia.org/wiki/Materyalizm

Ontoloji ya da varlık bilimi, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varoluş" ayrımını; "Varlık vardır" ve "Varlık yoktur" fikirlerini tartışır.-Alinti-

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ontolojik

Natüralizm iki farklı felsefik görüşte incelenir:

Yöntemsel natüralizm (veya bilimsel natüralizm) ki bu epistemoloji üzerine yoğunlaşır: "Dünya üzerinde güvenilir bilgiyi edinmenin yöntemleri nelerdir?". Metafizik ve dini inançtan bağımsız, özellikle "bilgi" edinmenin pratik yöntemleriyle ilgili epistemolojik bir bakış açısıdır. Buna göre varsayımların doğal neden ve olaylara göre açıklanıp test edilmesi gerekir.[1] Gözlemlenebilir eylemlerin açıklamaları yalnızca doğal nedenlerle ilişkilendirildikleri sürece pratik ve faydalı olur (mesela "kesin işleyişler" buna örnektir, ama "şüpheli mucizeler" değil). Yöntemsel natüralizm modern bilimin temel prensibidir. Bazı filozoflar bu düşünceyi daha da genişleterek yöntemsel natüralizmin felsefenin de temel prensibi olduğunu söylemişlerdir. Bu bakış açısına göre bilim ve felsefe bir bütündür. W.V. Quine, George Santayana ve diğer bazı filozoflar da bu düşünceyi desteklemişlerdir.

Metafizik natüralizm, (veya ontolojik natüralizm veya felsefik natüralizm) ontoloji üzerine yoğunlaşır: Bu bakış açısı daha çok varoluş ile alakalıdır: var olan nedir ve var olmayan nedir? Natüralizm "tabiat vardır ve bütün temel doğrular tabiatın doğrularıdır."[2] metafiziki pozisyonuna sahiptir.-Alinti-

http://tr.wikipedia.org/wiki/Nat%C3%BCralizm_(felsefe)

Yukaridaki link bazen cikmiyor. Cikan linkin arama sayfasina "nAturalizm" yazip, cikan sayfadan, ikinci baslik "Naturalizm (felsefe)" yi tiklarsaniz, yukaridaki alintinin yer aldigi sayfaya ulasirsiniz.

Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
evrensel-insan

Mesaj Sayısı : 471
Kayıt tarihi : 25/05/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bilimselligin, Ontolojik "Cikmazi  Empty Re

Mesaj  evrensel-insan Perş. Kas. 18, 2010 7:17 pm

Saygideger arkadaslar;

Basligi kisaca ozetlemek gerekirse; felsefenin , metafiziginin ontolojisi, yani varligi ortaya koyusu, bilinen sekliyle, ozetle soyle.

Materyalizm-varlik maddedir.
Idealizm-varlik dusuncedir
Pozitivizm-varlik pozitiftir
Realizm-gercek nesneldir
Subjektivizm-gercek ozneldir
Isimcilik-gercek isimdir.

Felsefenin, metafiziginin teoloji, yani tanriyi ortaya koyusu, bilinen sekliyle soyle.

Teizm-tanri vardir.
Ateizm-tanri yoktur
Hyloteizm-madde tanridir
Panteizm-tanri evrendir
Panenteizm-tanri ve madde ic icedir.
Agnostisizm-Tanrinin varligi/yoklugu bilinemez.

Bilim ise, "ben; fenomenin ne oldugunu ne ontolojik, ne de teolojik bir kesinlikle ortaya koyamam. Ben fenomeni gozlemler (bes duyu ile algilar), sonuclarini teorilestirir ve teorileri test eder ve test sonucu dogrulanmayan teorileri bilimsel kabul etmez, ayrica gozlem sonucu eski bilimsel teorileri de yanlislayabilirim ve degistirebilirim." iceriklidir.

Bilimin her dalinda ve her konudaki fenomeni, gozlemlemesi, teorisini test etmesi ve tekrar gozlemiyle yanlislayabilmesi, surekli suregelen bir epistemolojik bilgi, bildirimi, degistirimi, yenilenimi anlamini tasir.

Bu da bilgini temelinin, fenomenin gozlemlemesinden ortaya cikacak olan veriler oldugu anlamini tasir. Bu temelde de, bilgi fenomenin bir turevidir.

Buradaki bilim ve bilimselligin soz konusu "cikmazi" fenomenin, ne oldugunun, metafizigin; gerek ontolojik, gerekse teolojik ortaya koyum olarak kesinlik kazanmasidir. Boyle bir kesinlik, bilimin; gozlemsel yanlislanabilirligine (empiric falsification), ters duser.

Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
evrensel-insan

Mesaj Sayısı : 471
Kayıt tarihi : 25/05/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz